Mučírnu na FTVS mají za sebou
Klub

Mučírnu na FTVS mají za sebou

Redakce

Mladoboleslavští fotbalisté mají za sebou jednu z nejkrušnějších chvil předsezónní přípravy. Testy fyzické zdatnosti na FTVS absolvovali ve čtvrtek 8. ledna a všichni si oddychli, že je zdárně přežili. Z laického pohledu testování vypadá jako mučení pod dohledem odborníků a trenérů. Všichni se shodují, že se jedná o prověrku nejen fyzických, ale také morálních schopností. Názory trenéra Pavla Hapala a bezprostřední reakce jednoho z hráčů Jana Šedy si poslechněte ve video reportáži TV Bolka.

Pavel Hapal absolvoval řadu testů fyzické připravenosti v dobách své aktivní hráčské kariéry v tuzemsku i zahraničí, takže dobře zná pocity testovaných. „Hráč jde úplně na doraz, proto není divu, že někteří jsou nervózní.“ Připomíná, že spolu s prověřením momentálních fyzických schopností hráči zároveň podstoupí kontrolu zdravotní způsobilosti. „O hráčově zdraví se dozvíme všechno, odhalí se i případná srdeční vada.“ Podle naměřených hodnot budou trenéři pokračovat v plánování a organizaci dalších tréninků zimní přípravy. „Hráče rozdělíme, aby silnější běhali spolu v jedné skupině a slabší v druhé.“

Fotbalistům odborníci v laboratoři pražské FTVS změřili základní zdravotnické hodnoty, například krevní tlak, podkožní tuk a další. Ovšem jádrem testování byl běh na nekonečném pásu. Nejprve čtyři minuty rozběhání v rovnoměrném tempu a po krátké pauze běh ve stupňujícím se zatížení, až do hraniční možnosti každého jedince. Snímané údaje o práci srdce a plic zaznamenal počítač. Výsledky dostali trenéři na disketě k dalšímu využívání v tréninkovém procesu.

Fanshop banner