Boleslav pozval bundesligový Mönchengladbach
Klub

Boleslav pozval bundesligový Mönchengladbach

Redakce

Na sekretariátu mladoboleslavského fotbalového klubu se dolaďují detaily podmínek přípravného utkání Borussia Mönchengladbach – FK Mladá Boleslav, které by se mělo uskutečnit na hřišti v Borrussia Parku v sobotním podvečeru 24. ledna 2009. Pro německé mužstvo to bude generálka, neboť následující víkend začíná jarní sezóna Bundesligy. Pro mladoboleslavský tým to bude kvalitní prověrka mezi dvěma naplánovanými zimními kempy.

Protože jarní sezóna české Gambrinus ligy začne o tři týdny později než Bundesliga, tak pro Mladou Boleslav nebude střetnutí s Borussií Mönchengladbach završením zimní přípravy. I tak je role sparingpartnera prestižnímu mužstvu Bundesligy vítanou konfrontací.

Mladoboleslavští budou od 12. do 17. ledna pobývat na kondičním soustředění v Břeclavi. Po návratu do Mladé Boleslavi sehrají ve středu 21. ledna přípravné utkání s druholigovou Duklou Praha a v sobotním ránu 24. ledna odletí do Německa k utkání s Borussií Mönchengladbach, odkud se vrátí následující den. A ve středu 28. ledna odletí opačným směrem na herní soustředění do Turecka, kde mají v plánu sehrát čtyři duely se zahraničními soupeři.

Borussia Mönchengladbach je v současnosti na poslední příčce bundesligového pořadí. Ale v historii německého fotbalu patří k nejúspěšnějším, o čemž svědčí fakt, že titul získala pětkrát. Ovšem v roce 2007 z elitní soutěže sestoupila. V mistrovském ročníku 2007/08 vyhrála Borussia Mönchengladbach druhou bundesligu s šestibodovým náskokem před 1.FC Köln a TSG Hoffenheim, s nimiž společně postoupila do nejvyšší ligy.

Vstup do podzimní sezóny 2008 se jí však nepodařil a trenér Jos Luhukay byl prvním propuštěným koučem této bundesligové sezóny. Padáka dostal po sedmém ligovém kole a mužstvo převzal Hans Meyer. Podzimní mizérii potvrdilo vyřazení z německého poháru již ve druhém kole, když Borussia Mönchengladbach podlehla Energii Cottbus 0:3.

Borussia Mönchengladbach uzavírá aktuální tabulku Bundesligy, neboť v sedmnácti podzimních kolech při celkovém skóre 18:35 získala jen jedenáct bodů. Stejný počet má VfL Bochum. Jen o dva body více nasbíraly Energie Cottbus a Karlsruher SC.

Borussia Mönchengladbach vyhrála pouze tři podzimní mistráky. Porazila doma Werder Brémy 3:2 a Karlsruher SC 1:0, venku zvítězila jen na hřišti Arminie Bielefeld 2:0. Další dva body získala za shodné remízy 2:2 v Bochumi a doma s Bayernem Mnichov. Nejlepším podzimním střelcem Borussie Mönchengladbach byl Kanaďan Rob Friend s pěti góly.

Vstup do odvetné jarní části Bundesligy má hodně náročný. Po posledním přípravném utkání s FK Mladá Boleslav jede na hřiště VfL Stuttgart a následně doma hostí nečekaného bundesligového lídra TSG Hoffenheim. To jistě bude fotbalová aréna Borussia Park pro 54 tisíc diváků zaplněná do posledního místa.

Borussia Mönchengladbach měla na podzimní soupisce hráče jedenácti národností bez jediného Čech, což se ale ve vánoční přestávce změnilo. Vedení klubu totiž pro záchranářské boje na jaře 2009 zlákalo pětatřicetiletého Tomáše Galáska, jenž kopal půl roku za FC Baník Ostrava, kam přišel po nepovedeném angažmá v Norimberku, který na konci sezóny 2007/08 spadl z Bundesligy. V nedávné minulosti z českých fotbalistů v Borussii Mönchengladbach působili například Milan Fukal, Marek Heinz, Ivo Ulich a Václav Svěrkoš.

Fanshop banner